Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdo jsem?

Jmenuju se Jan Hartman (*1982) a su Pražák...no, narozen v Uherském Hradišti (Neznáte? Přesné geografické pomezí vína a slivovice), momentálně ale žiju v Praze (pardon). V osobním životě sice pracuju ve službách na manažerské pozici, ale ve volných chvílích jsem spisovatel. Pokud by vás zajímalo, čemu se věnuju vedle psaní (což by mohlo, když jste se proklikali až sem), pak hltám knížky o archeo-astronautice po kilech (Nevíte? Stačí si zadat do Googlu Däniken) a také se s oblibou rekreačně potápím (snažím se tím překonávat svoje limity a strachy - rád vtipkuju, že když jsem poprvé viděl Čelisti, bál jsem se vlézt do vany...)

V mé tvorbě pro mě byla inspirací Brownova Pavučina lží (sorry, Langdone), Crichtonův Jurský park nebo fabulační nářez Akce Soudný den od S. Sheldona. To jsou čistokrevné akční thrillery, při jejichž čtení jsem zapomínal dýchat. A to je umění, které bych se rád naučil.

O čem píšu? Začínal jsem jako autor krimi příběhů s trochu naivní debutovou prvotinou z prostředí italské mafie Zabiju tě bezbolestně (Akcent, 2008), kterou jsem sepsal už v 19 letech na elektrickém psacím stroji Consulta, knižně vyšla o sedm let později, a tím se splnil můj velký dětský sen (takže to nikdy nevzdávejte, psavci!).

V jedné z mých nedávných knih s titulem Bohové a stvůry (Fragment, 2014) se mi podařilo říznout žánr krimi prvkem sci-fi. Do příběhu jsem začlenil poznatky právě z archeo-astronautiky. Tato kniha sklidila úspěch u nejednoho čtenáře a kladné reakce mě motivovaly, abych vydal další thrillery jako Krev ve stopách (Brána, 2016), který boří ty nejznámější mýty evropské historie, nebo Boží software (Talent pro Art, 2021), ve kterém odhalíte, že Bůh existuje... je to potápěč a žije v Barceloně.

Rovněž mě můžete potkat na stránkách internetového časopisu Sententias, kde mi vychází mystery seriál Cizinka ve tvojí zemi.